febr003.jpg
0002b2.gif
marc001.gif
2.Évfolyam 5.szám
Június
ÜNNEPEK HÚSVÉT UTÁN

A napokban sok ember kérdezte, hogy mikor van az idén a virágszórás, mert az elmúlt évben június elején volt. Szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy hogyan lehet tudni, mikor van Úrnapja.

Miután Húsvét mindig más időben van, - attól függően, hogy a tavaszi nap-éj egyenlőség után mikor van újhold - ezért az utána következő ünnepeknek is változnak az időpontjai. Jézus feltámadása után negyven nappal ment fel a Mennybe. Ezt nevezzük Áldozócsütörtöknek / az utána következő vasárnap ünnepeljük /. Tíz nappal később, vagyis Húsvét után ötven nappal küldte el Jézus a Szentlelket az apostolokra. Az ötvenes számból ered az elnevezése : Pünkösd. Ez a nap az Egyház születésnapja. A Szentlélek lángnyelvek képében ereszkedett alá az apostolokra, tüzet gyújtva szívükben, hogy hirdessék a feltámadt Krisztust az egész világon. Ez az oka, hogy piros jelzőt kapott ez az ünnep. A következő vasárnapon az Egyház a Szentháromságot ünnepli. Egy Isten van, és ez három személy. Így tanuljuk a hittan órán, és bár nem értjük pontosan, de Jézusnak elhisszük , hiszen Ő mondta.

Elérkeztünk Úrnapjához. Egy újabb héttel később. Az Oltáriszentséget ünnepeljük - Jézus testét és vérét a kenyér és bor színe alatt - melyet az utolsó vacsorán változtatott át és hagyott nekünk. Nagycsütörtök este a szertartásban nincs mód rá, hogy megfelelő figyelmet szenteljünk e nagy eseménynek, ezért ezen a napon tesszük ezt. A szentmise végén a pap kiviszi az Oltáriszentséget az utcára, a négy égtáj irányában felállított sátrak előtt, az egész világra kiterjedő krisztusi hatalmat mutatja. Régi szokás, hogy ekkor az elsőáldozók virágot szórnak szeretetük jeleként a Krisztus testét hordozó pap elé. Ez egyben tanúságtétel is részükről, hiszen ők Jézus legszorosabb barátai lettek a szentáldozás által. Ebben az évben jún. 22-én lesz Úrnapja, a szentmise 9 órakor kezdődik. Mindenkit vár Jézus, hogy tanúságot tegyen mellette.

Azok a lányok, akik szívesen segítenének hordozni a Mária-szobrot, vagy a szalagot , várjuk fehér ruhában a szentmise előtt néhány perccel a Mária szobor mellett.

marc1c.gif
konyv.gif